Suomen Akatemia
Rahoituspäätös
 
Nimi Sainio, Tuomo
Organisaatio LTY
Tutkimusaihe Beta-glukaanin hallittu hydrolyysi prebioottisiksi oligosakkarideiksi
Päätös 298229
Päätöspvm 10.06.2016
Rahoituskausi 01.09.2016 - 30.08.2020
Rahoitus (€) 360 115
WebFOCUS Report
Hankkeen julkinen kuvaus
Funktionaaliset elintarvikkeet tuottavat tutkitusti positiivisia terveysvaikutuksia. Ne muun muassa alentavat sairauden riskiä ja parantavat oloa ja suorituskykyä. Funktionaaliset elintarvikkeet voivat sisältää esimerkiksi eläviä bakteereita muokkaamaan suoliston mikrobikantaa, kasvisteroleja tai –stanoleja alentamaan kolesterolitasoa, kasviperäisiä polyfenoleja antioksidantteina tai ravintokuituja. Tässä hankkeessa tutkitaan uudenlaisen oligosakkaridijakeen tuottamista ravintokuituna käytettävästä beta-glukaanista. Beta-glukaania voidaan eristää viljoista tai sienistä. Beta-glukaanin hajotusreaktioiden tunteminen ja hallinta tarjoaa mahdollisuuden säätää tuotteena olevien oligosakkaridien ketjun pituutta. Tavoitteena on kuituun verrattuna nopeampi ja selektiivisempi fermentoituminen suolistossa terveyttä edistäviksi tuotteiksi. Tutkimus tuottaa uuden tiedon lisäksi myös oligosakkaridijakeita, joita voidaan käyttää elintarviketekniikan ja lääketieteen tutkimuksessa.